Kako Napraviti Zapršku?

Kako Napraviti Zapršku?

Zaprška je kuvana ili upržena smesa brašna i masti ili ulja, koja se koristi za zgušnjavanje sosa ili kuvanih jela. Jela sa zaprškom su neizostavni deo svake trpeze, i mnoga jela su nezamisliva bez zaprške jer doprinose da jela budu gušća, a sastojci bolje povezani.

Zaprška se obično stavlja kao poslednji dodatak, ali i nakon nje se mogu dodati neki laganiji začini.

Kako se pravi zaprška?

Svaka iskusna domaćica zna da jelo postaje mnogo ukusnije ako ima zapršku. Zamislite samo crvenu čorbu, pasulj, paprikaš i slična tradicionalna jela bez zaprške, ne deluje mnogo ukusno, zar ne?

Ono što je takođe važno, jeste da postoji bela zaprška koja se koristi za bele krem čorbe i crvena zaprška za pasulj i ostala čorbasta jela od povrća. Počinjemo od jednostavnih sastojaka koje bi trebalo da imate u kuhinji.

Sastojci koji su vam potrebni:

  1. Mlevena paprika blaga ili ljuta (po ukusu, ali obično se stavlja oko 2 kafene kašikice)
  2. 40g brašna (3 do 4 pune supene kašike)
  3. 40g masti ili ulja

Recept za pripremu zaprške:

  • Zagrejte u šerpi određenu količinu masnoće (mast ili ulje, puter ili margarin) i dodajte odmerenu količinu brašna.
  • Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala bela.
  • Za ostala jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba veoma pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću. Da se ne bi napravile grudvice, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka smesa koja se dalje razređuje do željene gustine.
  • Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.
  • Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i sos čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

  • Bela krem čorba: na 1 litar tečnosti treba praviti svetlu zapršku od 50 g masnoće i 50 g brašna.
  • Čorbe od povrća ili mesa: 40 g masnoće i 40 g brašna.
  • Ređa čorba od povrća ili ribe: 30 g masnoće i 30 g brašna.
  • u svetli sos na 5 dl tečnosti – 40 g masnoće i 40 gbrašna.
  • Običan sos – 30 g masnoće i 30 g brašna.
  • Pasulj i ostala čorbasta jela od povrća: 40 g masnoće i 40 g brašna, uz malo mlevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), kako bi se dobila lepa boja.

Sada kada znate kako da napravite zapršku, možete da uživate u pravljenju tradicionalnih jela, sa vašim prijateljima i porodicom.