Kako Napraviti Rusku Salatu?

Kako Napraviti Rusku Salatu?

Teško da je moguće zamisliti bilo koju prazničnu trpezu bez čuvene ruske salate, koja je mnogima omiljeno jelo. 

Ruska salata predstavlja obeležje slavske kuhinje, može se jesti kao predjelo ili kao salata uz pečenje. Najbolja stvar u pripremi ruske salate kod kuće je to što vam daje slobodu da kontrolišete sastojke.

Ovaj recept savršen je čak i za one koji nemaju dovoljno iskustva u kuhinji, a da biste napravili salatu, potrebni su vam svi lako dostupni sastojci kao i samo nekoliko minuta vašeg vremena.

U ovom tekstu naučićete kako da napravite:

  • običnu rusku salatu 
  • posnu rusku salatu 
  • rusku salatu sa kikirijem
  • rusku salatu sa tunjevinom 

Kako napraviti rusku salatu (klasična)

Ovo je osnovni recept koji možete da kombinujete kako vama odgovara. 

Na primer, ako volite začine, možete dodati ljuspice čilija zajedno sa crnim biberom. To će ovom lakom receptu za kremastu salatu dati pikantan preokret! 

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 450g mešavine za rusku salatu
  • 300g kiselih krastavca
  • 250ml majoneza
  • 300g pršute
  • 5 kom. jaja
  • So i biber po ukusu

Uputstvo za pripremu salate 

  1. Mešavinu povrća za rusku salatu kuvajte u 2 l vode oko 20 minuta.
  2. Zatim skuvajte jaja, a šunku i kisele krastavce isecite na kockice.
  3. Povrće procediti i sipati u dublju posudu. Zatim, dodati jaja, šunku, kisele krastavce, so, biber i majonez.
  4. Sve dobro promešati i odložiti u frižider da se ohladi. 
  5. Salatu možete odmah da poslužite, ali je ukusnija kada odstoji.
Recept za rusku salatu

Saveti za posluživanje Ruske salate

  • Stavite salatu u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru.
  • Poslužite salatu sa tostiranim hlebom od belog luka ili bilo kojim drugim hlebom po vašem izboru. 
  • Možete dodati više povrća u salatu na osnovu vaših želja.
  • Rusku salatu možete ukrasiti peršunovim listom.

Kako napraviti posnu Rusku salatu

Posna ruska salata je veoma jednostavna za pravljenje, a sigurno ćete se zaljubiti u ovaj kremasti i zdrav užitak.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 500 g skuvanog krompira
  • 200g skuvane sargarepe
  • 300g skuvanog graska
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 250g posnog majoneza
  • 150g skuvanog kukuruza
  • So
  • Biber

Uputstvo za pripremu salate

  1. Krompir skuvajte sa ljuskom u odvojenoj šerpi, a šargarepu, grašak i kukuruz možete da skuvate zajedno. 
  2. Krompir, šargarepu i krastavčiće isecite na kockice. 
  3. U veću činiju sipajte krompir, šargarepu, grašak, kukuruz i kisele krastavčiće.
  4. Posolite i pobiberite pa sipajte posni majonez. Sve sastojke dobro sjedinite i salata je gotova.

Kako napraviti Rusku salatu sa tunjevinom 

Ovo je recept koji možete napraviti svaki put kada je porodično okupljanje ili posebna prilika, lako se priprema i uključuje zdrave sastojke.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • Dve velike konzerve tunjevine, a mogu i tri srednje.
  • Jedna mala tegla seckanih pečuraka.
  • 200 grama kikirikija.
  • 100 grama susama.
  • 300 grama posnog majoneza.
  • Pet kiselih crvenih paprika.
  • Pet malih kiselih krastavaca.
  • 400 gr kukuruza šećerca.
  • Jedna vezica lista od peršuna.
  • So – stavite po ukusu.
  • Pola kafene kašičice origana.
  • Pola kafene kašičice mlevenog bibera.

Uputstvo za pripremu salate

  1. Za početak izvadite tunjevinu iz konzerve i ostavite je da se ocedi od ulja. Zatim uzmite kikiriki  i usitnite ga u blenderu. 
  2. Susam stavite u tiganj bez ulja i propržite ga taman toliko da se “zarumeni”, tj. da dobije onu svoju zlatastu boju. U međuvremenu napravite smesu od kikirikija i tunjevine – sjedinite ih. 
  3. Skinite susam sa vatre, a zatim ocedite kisele krastavce i kiselu papriku, pa ih iseckajte zajedno sa peršunovim listom. Dodajte i oceđene pečurke, pa sve to lepo promešajte u jednoj posudi. 
  4. Ostavite to malo da odstoji dok obarite kukuruz šećerac u slanoj vodi. Kada skinete sa vatre ocedite ga i ohladite, a zatim i njega dodajte u smesu. Sve to dobro promešati, pa sjediniti sa mešavinom kikirikija i tunjevine.
  5. Pripremite posni majonez, a onda i njega dodajte u smesu zajedno sa biberom, origanom i soli. Promešati i ruska salata sa tunjevinom je spremna.

Kako napraviti rusku salatu sa kikirikijem 

Vrlo neobična, ali veoma ukusna salata sa kikirikijem, koja će vas oduševiti.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 300g graška.
  • 300g kukuruza šećerca.
  • 1 šolja pirinča.
  • 50g pečenog slanog kikirikija.
  • 200g majoneza.
  • 2 crvene kisele paprike.
  • So.

Uputstvo za pripremu salate

  1. Sa dve šoljice vode, skuvati pirinač, zatim nakon 10 minuta, sklonite pirinač sa vatre i ostaviti sa strane da se ohladi.
  2. Obariti kukuruz i grašak i pomešajte sa paprikom i kikirikijem, koje ste prethodno sitno iseckali. 
  3. Zatim dodati majonez i ohlađen pirinač. Promešajte dobro i posolite po ukusu.
Recept za rusku salatu sa kikirikijem

Ruska salata je veoma popularna širom sveta za porodična okupljanja i svečane događaje. Sastojci su bili retki i skupi pa su kako je salata postajala sve popularnija među običnim narodom, postepeno zamenjivani jeftinijom i dostupnijom hranom.

Tako je jednog dana ruska salata nastala kada je Olivije 1860. godine poslužio goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, a mnogo godina kasnije postala je i neizostavni recept mnogih poznatih kuvara sveta.

Ukoliko niste iskusni u kuhinji, a želite da vaša trpeza bude bogatija, a gosti zadovoljni uz ove recepte možete napraviti različite vrste salata, za svačiji ukus.