Kako Napraviti Pire Krompir?

Kako Napraviti Pire Krompir?

Malo je stvari koje su bolje i jednostavnije za pravljenje od savršenog, kremastog, domaćeg pire krompira, on je neodoljiv dodatak skoro svakom jelu. Postoji mnogo različitih načina za pravljenje pire krompira zavisno od vrste krompira koji koristite, da li i kako ga sečete, koliko dugo ga kuvate, pa čak i kako ga gnječite!

Kako se pravi pire krompir?

U ovom tekstu, sastavili smo dva recepta kako da napravite savršeni pire krompir. Oni kombinuju apsolutno omiljene stvari u vezi sa pire krompirom, ali vam i dalje omogućavaju da ih prilagodite po vašoj volji.

Postoji razlog zašto je domaći pire krompir klasična praznična tradicija i zašto se tokom prazničnih dana nalazi na svakoj trpezi. On je podsetnik na ona lepa vremena koja smo proveli sa svojom porodicom i prijateljima, okupljeni za istim stolom u tim prazničnim danima. Ali, nemojte ga praviti samo nekoliko puta godišnje – ovaj recept za lak pire krompir može postati vaš omiljeni tokom cele godine.

Sastojci koji su vam potrebni:

  1. 800 gr krompira
  2. 80 gr putera
  3. 200 ml vrućeg mleka
  4. So i biber po ukusu

Recept za pripremu pire krompira:

  • Stavite krompir u veliku šerpu, zatim dodajte dovoljnu količinu vode da prekrije krompir u potpunosti. Dodajte 3-4 kašičice soli. Kuvati dok voda ne proključa.
  • Smanjite toplotu i poklopite šerpu, kuvajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta ili dok krompir u potpunosti ne omekša tako da može da se probode viljuškom. Nakon toga dobro ocedite krompir.
  • Izgnječite krompir gnječilicom za krompir tako da ne ostanu grudvice. Dodajte puter, biber i so po ukusu, nastavite sa mućenjem postepeno dodavajući dovoljno mleka da krompir postane gladak i kremast.

Sa ovim poslednjim korakom pire krompir je spreman za posluženje i jelo.

Kako napraviti pire krompir sa sirom?

Sirni pire krompir je mekan i kremast, potpuno prilagodljiv recept i jednostavan za pripremu. Ovaj lagani prilog takođe je odličan za pripremu tokom praznika kao posluženje uz meso, sarmu, punjenu papriku i slično. Kako god da ovo poslužite, svima će se dopasti, pahuljasto je, sirasto i veoma ukusno.

Pire Krompir Sa Sirom

Sastojci koji su vam potrebni:

  1. 800 gr krompira
  2. 80 gr putera
  3. 200 ml vrućeg mleka
  4. Sir (punomasni)

Recept za pripremu pire krompira sa sirom:

  • Krompir operite i ogulite, pa ga isecite na četvrtine, prelijte vodom, dodajte malo soli i stavite da provri. Smanjite vatru tako da ne bude prejaka i kuvajte ga dok u potpunosti ne omekša.
  • Izgnječite krompir dok ne postane glatka smesa.
  • Dodajte puter i mleko, a zatim mešajte krompir dok se puter ne istopi. Dodajte sir i mešajte dok se i sir ne istopi.
  • Mešanje treba da bude prilično brzo, a rezultat bi trebalo da bude savršeno kremast pire krompir.

Dodatni saveti za pravljenje najboljeg pire krompira:

  • Izaberite pravi krompir – ovo je zaista važno, uvek je bolje koristiti beli krompir koji je prvenstveno za kuvanje.
  • Isecite krompir na komade iste veličine. Ovo će osigurati da se svi krompiri skuvaju u isto vreme.
  • Oceđeni krompir možete vratiti koji minut ponovo na vatri, tako ćete ga osloboditi viška vode i pomoći da kaša ostane mekana.
  • Maslac mora biti sobne temperature. Na ovaj način će se brže otopiti u krompiru.
  • Zagrejte mleko, ovo je takođe veoma važno za uspeh vašeg pirea. Ne želite da dodate ništa hladno vrućem krompiru.
  • Uvek posolite vodu prilikom samog kuvanja krompira.

Kako servirati pire krompir?

Ako je posebna prilika, poslužiti sa malo putera i posipanjem sitno seckanog peršuna ili vlašca. Ako ide uz paprikaš, ostaviti kako jeste.

Uz ove jednostavne i lake recepte, dobićete savršeno kremast i ukusan pire krompir. Ukoliko niste iskusni u kuhinji, a želite da vaša trpeza bude bogatija, a gosti zadovoljni, uz ove recepte možete napraviti pire krompir, za svačiji ukus.