Kako Napraviti Limunadu?

Kako Napraviti Limunadu?

Ako želite napitak koji će da vas opusti i osveži, limunada je odličan izbor. Tokom leta uz par kockica leda ovo piće može da vas rashladi i hidrira, tokom zime može poslužiti za jačanje imuniteta, s obzirom da je bogata vitaminom C.

Limunadu možete napraviti u više varijanti, sa raznim dodacima i u raznim kombinacijama i svaka od njih će biti jednako lepog ukusa i pravo osveženje. 

U nastavku možete saznati kako da ovaj napitak napravite sa šećerom i bez šećera, kao i kako da unapredite ukus limunade uz par trikova sa dodatkom omiljenog voća.

Kako napraviti limunadu sa šećerom

Uz ovaj najbrži i najlakši recept, napravićete domaću limunadu sa dodatkom šećera.

Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 2 – 3 šolje šećera
  • 8 čaša obične vode
  • 3 – 4 isceđena limuna 

Uputstvo za pripremu limunade sa šećerom:

U jednoj posudi pripremite sirup od šećera i tople vode. Mešajte i zagrejte vodu dok se sav šećer ne istopi kako šećer ne bi potonuo na dno.

Nakon toga sirup ohladite u frižideru. Dodajte sok od limuna i promešajte. Mešavinu sipati u bokal i dodati led. 

Kako napraviti limunadu bez šećera?

Ukoliko želite zdraviju varijantu limunade bez šećera, dodajte med i tako uživajte u jednostavnim, zdravim napicima koje možete kombinovati po vašoj želji i ukusu. 

Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 1 litar vode
  • 2 isceđena limuna
  • 3 kašike meda
  • jedna kašičica ekstrakta vanile

Uputstvo za pripremu limunade bez šećera

Sipajte u posudu toplu vodu i med kako biste ga rastvorili, zatim dodajte sok od limuna i jednu kašičicu ekstrakta vanile i sve to dobro promešajte.

U limunadu dodati kockice leda i ukrasiti sa nanom. 

Kako unaprediti ukus limunade

Ako želite da vaša domaća limunada dobije još bolji ukus, postoje dodatni recepti koji će domaću limunadu učiniti egzotičnom. Možete dodati voće, začine i bilje koje će prirodno poboljšati ukus limunade. 

Limunada sa jagodama

Osvežavajuće, letnje i ukusno! Za maksimalni užitak napravite limunadu sa jagodama, koje su odličan izvor vitamina C i mangana. 

Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • pola šolje šećera u prahu (zdravija verzija je kokosov šećer)
  • 2 šolje sveže iseckanih jagoda
  • 1 čaša obične vode
  • 6 isceđenih limuna
  • 6 šolja hladne vode
  • Led
  • Jagode za dekoraciju 

Uputstvo za pripremu limunade sa jagodama: 

U manjoj posudi sipajte šećer i prelijte šoljom vode, kuvati na srednjoj temperaturi i mešati dok ne prokuva. Skloniti i ostaviti da se prohladi u frižideru. 

Izblendirajte jagode i dodajte u vodu sa šećerom koja se ohladila. Dodajte sok od limuna i promešajte. Sipajte mešavinu u bokal i dodajte 6 šolja hladne vode. 

Ukrasiti sa iseckanim jagodama i kockicama leda. 

Limunada sa nanom 

Limun i nana, kombinacija za limunadu koja će vas osvežiti i podsetiti na more i plažu.

Sastav nane sadrži vitamine, minerale, vlakna i upravo zbog svojih lekovitih svojstva ima široku potrošnju u celom svetu. 

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 5 isceđenih limuna
  • 2l obične vode
  • 2 – 3 grančice sveže nane 
  • Led 
  • Đumbir (opciono)
  • 100g smeđeg šećera 

Uputstvo za pripremu limunade sa nanom:

Potrebno je nekoliko listova nane posuti šećerom i izgnječiti blago sa drvenim tučkom. Potom dodati sok od oceđenog limuna, naliti vodom i dodati kockice leda.

Svež napitak sipati u bokal i dodati listove nane i isečene kolutove limuna.

Saveti za skladištenje limuna i limunade

Da bi zadržali svežinu već napravljene limunade i da bi zdravom voću omogučili što duži rok trajanja potrebno je obratiti pažnju na to kako skladištimo naše sastojke: 

  • Da bi skladištenje limuna bilo uspešno, prvi korak je odabir pravog voća u trgovini, obratiti  pažnju na mekano i oštećeno voće, jer se takvi limunovi ne mogu dugo čuvati.
  • Limun se vrlo lako može pokvariti, samim tim treba ga čuvati na pravilan način.Kako bi sačuvali ukus, svežinu i sočnost, limun treba staviti u papirne vrećice. 
  • Optimalna temperatura skladištenja trebala bi biti između + 6° C do + 8° C.
  • Birati  plodove limuna koji su blago zelenkaste boje i sa malom grančicom, oni su pogodniji za dugotrajno skladištenje.  
  • Kako bi sprečili razvodnjavanje i gubljenje ukusa limunade, kocke leda ne smemo dodavati u limunadu pa skladištiti, već samo dodavati led prilikom služenja.

Limunada savršeno odgovara leti kada želimo da se rashladimo i osvežimo, sada kada znate kako da napravite domaću limunadu sa dodatkom jagoda ili nane, možete uživati sa vašim gostima u božanstvenom mirisu i ukusu limunade koji će stvoriti mediteransku atmosferu.