Kako Napraviti Krofne?

Kako Napraviti Krofne?

Krofne su omiljena poslastica širom sveta i pripremaju se u domaćinstvima, ali i poslastičarnicama, decenijama unazad. Osim izgleda oduševljavaju svojim neverovatnim ukusima, a mogu se napraviti u raznim varijantama i veličinama. 

Mi vas vodimo u svet ovog slatkog zadovoljstva, koji nas svojim ukusima i mirisima vraća u detinjstvo. 

U ovom tekstu ćete naučiti kako da napravite:

  • Obične krofne
  • Posne krofne
  • Bosanske krofne

Kako napraviti „obične krofne“

Ovo su najobičnije, savršeno meke i prilično šupljikave krofne. Sladokusci i ljubitelji krofni koje se tope u ustima, uživajte u mirisu i ukusu toplih krofni.  

Sastojci koji su vam potrebni za krofne. 

  • 400ml mleka
  • 40g kvasca
  • 50ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 700gr brašna 

Uputstvo za pravljenje krofni

  1. U toplo mleko dodati dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati.
  1. Dodati pola mere brašna i izmešati, zatim dodati ulje, so i jaja i sjediniti žicom za mućenje. 
  1. Dodati još malo brašna i promešati. Smesa će biti gusta i lepljiva, ali tako treba.
  1. Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.
  1. Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.
  1. Malo testo premesite, sve ivice ubacite unutra.
  1. Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm.
  1. Vadite modlom, veličine koju želite krofne.
  1. Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati.
  1.  Kada isečete krofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.
  1.  Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta.
  1.  Zagrejte dosta ulja, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.
  1.  Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto.
  1.  Obavezno poklopite do okretanja.
  1.  Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.
  1.  Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.
  1.  Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom. 
Kako napraviti krofne - recept za krofne

Kako napraviti posne krofne

Krofne koje se prave bez mleka i jaja, a nimalo se ne razlikuju od mrsnih. 

Šupljikave, meke, tope se u ustima, posebnu aromu im daje narendana korica limuna, narandže i vanila, od njih miriše cela ulica. 

Sastojci koji su vam potrebni. 

  • 1 kg. brašna
  • 40 gr. kvasca
  • 3 dcl. mlake vode
  • 2 dcl. kisele vode
  • 1 dcl. ulja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanil šećera
  • narendana kora limuna
  • narendana kora narandže – vrlo malo
  • 1 kašikica soli

Uputstvo za pripremu posnih krofni.

  1. U vanglu staviti kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Dobro izmešati sa malo vode i ostaviti da kvasac nadođe.
  1. Zatim u nadošli kvasac sipati ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i narandže, vanil šećer. Zamesiti sa brašnom. Brašno dodavati malo po malo i dodati so. Završiti mešenje i ostaviti da se testo udvostruči.
  1. Testo razvući na brašnom posutu radnu površinu, vaditi kolutiće sa čašom i ostaviti da malo nadođu, oko deset minuta.
  1. Ulje zagrejati i gornju stranu krofne spuštati okrenutu prema dole. Poklopiti i pržiti oko jedan minut, skloniti poklopac i ostaviti da donja strana još porumeni. Okrenuti i drugu stranu da porumeni.
  1. Vaditi na salvet da se ocede, posuti sa prah šećerom i poslužiti uz džem. Prijatno i uživajte u najboljim krofnicama. 
Recept za posne krofne

Kako napraviti bosanske krofne 

Bosanske krofne posute šećerom u prahu, punjene pekmezom, džemom ili kremom, sa topljenom čokoladom ili karamelom izmamiće osmeh vaših mališana.

Sastojci koji su vam potrebni.

  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 šolje toplog mleka
  • 1 kašika šećera
  • Prstohvat soli
  • 3 jajeta
  • 50 ml ulja
  • 5 šolja brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje krofni
  • 1-2 l ulja za prženje krofni

Uputstvo za pripremu krofni.

  1. U dubljoj posudu izmrvite kvasac, mešajući viljuškom po navedenom redu polako dodavajte mleko, šećer, so, jaja i ulje. Mutite dok se kvasac ne rastopi i svi sastojci ne sjedine. Smesu polako dodajte brašnu uz stalo mešanje varjačom dok ne dobijete mekano i lepljivo testo.
  1. Pokrijte testo plastičnom folijom i ostavite na toplo mesto oko 30 minuta da testo dvostruko naraste. Prebacite testo na ravnu površinu posutu brašnom, pospite testo sa malo brašna i mesite par minuta. 
  1. Testo oblikujte u loptu i ponovo pospite brašnom. Oklagijom razvucite testo na oko 1 cm debljine. Vadite krofne čašom ili modlom i ređajte ih na površinu posutu brašnom, pokrijte ih kuhinjskim krpom i ostavite da odstoje još 15-20 minuta.
  1. U duboku posudu sa zagrejanim uljem spustite nekoliko krofni vodeći računa da krofnama ne prepunite posudu. Krofne pažljivo okrećite kako bi se ravnomerno ispekle sa obe strane i dobile zlatno žutu boju. Gotove krofne odložite na papirne ubruse kako bi ubrusi upili suvišnu masnoću. 
  1. Pomešajte šećer u prahu i vanillin šećer i vruće krofne uvaljajte u šećer. Krofne po želji možete prvo napuniti nadevom po želji uz pomoć šprica za kolače, a potom uvaljati u šećer. Prijatno!

Domaće krofne su pomalo projekat, ali su manje posla nego što mislite, a rezultat je veoma vruća, hrskava krofna. Kada savladate ove recepte za krofne, možete da radite skoro sve što želite u smislu glazure, preliva i punjenja.