Krofne su omiljena poslastica širom sveta i pripremaju se u domaćinstvima, ali i poslastičarnicama, decenijama unazad. Osim izgleda oduševljavaju svojim neverovatnim ukusima, a mogu se napraviti u raznim varijantama i veličinama.
Mi vas vodimo u svet ovog slatkog zadovoljstva, koji nas svojim ukusima i mirisima vraća u detinjstvo.
U ovom tekstu ćete naučiti kako da napravite:
- Obične krofne
- Posne krofne
- Bosanske krofne
Kako napraviti „obične krofne“
Ovo su najobičnije, savršeno meke i prilično šupljikave krofne. Sladokusci i ljubitelji krofni koje se tope u ustima, uživajte u mirisu i ukusu toplih krofni.
Sastojci koji su vam potrebni za krofne.
- 400ml mleka
- 40g kvasca
- 50ml ulja
- 1 kašika šećera
- Prstohvat soli
- 2 jaja
- 700gr brašna
Uputstvo za pravljenje krofni
- U toplo mleko dodati dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati.
- Dodati pola mere brašna i izmešati, zatim dodati ulje, so i jaja i sjediniti žicom za mućenje.
- Dodati još malo brašna i promešati. Smesa će biti gusta i lepljiva, ali tako treba.
- Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.
- Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.
- Malo testo premesite, sve ivice ubacite unutra.
- Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm.
- Vadite modlom, veličine koju želite krofne.
- Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati.
- Kada isečete krofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.
- Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta.
- Zagrejte dosta ulja, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.
- Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto.
- Obavezno poklopite do okretanja.
- Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.
- Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.
- Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.
Kako napraviti posne krofne
Krofne koje se prave bez mleka i jaja, a nimalo se ne razlikuju od mrsnih.
Šupljikave, meke, tope se u ustima, posebnu aromu im daje narendana korica limuna, narandže i vanila, od njih miriše cela ulica.
Sastojci koji su vam potrebni.
- 1 kg. brašna
- 40 gr. kvasca
- 3 dcl. mlake vode
- 2 dcl. kisele vode
- 1 dcl. ulja
- 2 kašike šećera
- 2 kesice vanil šećera
- narendana kora limuna
- narendana kora narandže – vrlo malo
- 1 kašikica soli
Uputstvo za pripremu posnih krofni.
- U vanglu staviti kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Dobro izmešati sa malo vode i ostaviti da kvasac nadođe.
- Zatim u nadošli kvasac sipati ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i narandže, vanil šećer. Zamesiti sa brašnom. Brašno dodavati malo po malo i dodati so. Završiti mešenje i ostaviti da se testo udvostruči.
- Testo razvući na brašnom posutu radnu površinu, vaditi kolutiće sa čašom i ostaviti da malo nadođu, oko deset minuta.
- Ulje zagrejati i gornju stranu krofne spuštati okrenutu prema dole. Poklopiti i pržiti oko jedan minut, skloniti poklopac i ostaviti da donja strana još porumeni. Okrenuti i drugu stranu da porumeni.
- Vaditi na salvet da se ocede, posuti sa prah šećerom i poslužiti uz džem. Prijatno i uživajte u najboljim krofnicama.
Kako napraviti bosanske krofne
Bosanske krofne posute šećerom u prahu, punjene pekmezom, džemom ili kremom, sa topljenom čokoladom ili karamelom izmamiće osmeh vaših mališana.
Sastojci koji su vam potrebni.
- 40 g svežeg kvasca
- 2 šolje toplog mleka
- 1 kašika šećera
- Prstohvat soli
- 3 jajeta
- 50 ml ulja
- 5 šolja brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje krofni
- 1-2 l ulja za prženje krofni
Uputstvo za pripremu krofni.
- U dubljoj posudu izmrvite kvasac, mešajući viljuškom po navedenom redu polako dodavajte mleko, šećer, so, jaja i ulje. Mutite dok se kvasac ne rastopi i svi sastojci ne sjedine. Smesu polako dodajte brašnu uz stalo mešanje varjačom dok ne dobijete mekano i lepljivo testo.
- Pokrijte testo plastičnom folijom i ostavite na toplo mesto oko 30 minuta da testo dvostruko naraste. Prebacite testo na ravnu površinu posutu brašnom, pospite testo sa malo brašna i mesite par minuta.
- Testo oblikujte u loptu i ponovo pospite brašnom. Oklagijom razvucite testo na oko 1 cm debljine. Vadite krofne čašom ili modlom i ređajte ih na površinu posutu brašnom, pokrijte ih kuhinjskim krpom i ostavite da odstoje još 15-20 minuta.
- U duboku posudu sa zagrejanim uljem spustite nekoliko krofni vodeći računa da krofnama ne prepunite posudu. Krofne pažljivo okrećite kako bi se ravnomerno ispekle sa obe strane i dobile zlatno žutu boju. Gotove krofne odložite na papirne ubruse kako bi ubrusi upili suvišnu masnoću.
- Pomešajte šećer u prahu i vanillin šećer i vruće krofne uvaljajte u šećer. Krofne po želji možete prvo napuniti nadevom po želji uz pomoć šprica za kolače, a potom uvaljati u šećer. Prijatno!
Domaće krofne su pomalo projekat, ali su manje posla nego što mislite, a rezultat je veoma vruća, hrskava krofna. Kada savladate ove recepte za krofne, možete da radite skoro sve što želite u smislu glazure, preliva i punjenja.